torsdag 20 augusti 2009

Friidrotts-VM

Friidrotts-VM pågår och har lyckats göra mig intresserad genom att den kvinna, 18-åriga Caster Semenya från Sydafrika, som vann guld på 800meter nu anklagas för att vara man.

Media avslöjar sin HBTQkunskap och sin inställning genom hur de skriver om händelsen. SVT skriver neutralt och fokuserar på prestationen och nämner att det spekuleras att hon eventuellt är en man. DN däremot väljer att skriva spekulerande saker som "en löpstil som mer liknar en mans än en kvinnas", "ser manlig ut och talar med klart mörk röst". Aftonbladet inleder med "Kvinna eller man?" men avslutar med att faktiskt fokusera positivt på den fantastiska prestationen hon gjort istället. SVD är över lag neutrala och berättar lite fakta istället samt att de som kom femma och sexa tror att hon är en han. GP vet jag inte vad jag skall säga om, deras artikel är rätt ok men mitt i nämns detta"Konkurrenter har också ifrågasatt kenyanskan Pamela Jelimo, som var suverän förra året, men är sämre i år och har missat finalen. Hon gifte sig i vintras." och jag fattar inte varför, skulle giftas grejen förklara hennes prestationer eller bevisa hennes kön eller vad då?

Det fina i det här är ändå att IAAF:s (International Association of Athletics Federations) talesman tydligen påpekar att det viktiga i det här är människan bakom, inte vad som skall göras med resultatet. En kvinna som alltid trott att hon varit kvinna har inte fuskat, även om det skulle visa sig att hennes kromosomer säger si eller så. Regelverket är inte helt glasklart och täcker inte riktigt upp alla varianter på kön.

Som ni vet så roas jag av att läsa vanligt folks kommentarer på olika nyheter och när jag tittade runt kring Caster Semenya hittade jag bland annat en intressant kommentar på SVTs forum nämligen en person som la fram frågan om varför Usain Bolt blir kallad "övermänsklig" medan en kvinnlig sprinter inte får bli för bra, för då blir hon en man. Intressant tanke.

Hur som helst så är 800meter den enda damgrenen som finns att läsa om bland sportens huvudrubriker.... Huvudrubriker brukar ju vara reserverade för män. (suck)

// Edina (af Edina & Siv)

1 kommentar:

Nelly sa...

Underbart att ni tog upp detta ämnet, har aldrig tänkt på transfrågor inom idrotten förut men det är onekligen intressant hur media skrver om det.

All kärlek