måndag 20 april 2009

T står för...

Fram tills för inte alls speciellt längesedan trodde jag också att T:et i HBT stod för "Transsexuell". Det lät ju vettigt eftersom det har samma ändelse som H:et och B:et. Enkelt att säga också. But no. HBT skrivs ut så här: Homosexuella, Bisexuella och Transpersoner.

Begreppet "Transperson" är som ett slags samlingsbegrepp, som innefattar många olika könsidentiteter och könsuttryck. Transsexualism är ett av dem. Jag har förstått att det inte ens inom hbtq-kretsar ibland står helt klart hur alla dessa begrepp som faller under transpersoner kan definieras. Och det kan verkligen ses som lite knepigt. Så jag tänkte publicera en kort liten ordlista för att ge er större roll på vad T:et egentligen innebär.

Transpersoner
Transsexuell - En person vars mentala kön inte stämmer överens med det kroppsliga. Lite enklare uttryckt: Född med kropp tillhörande det motsatta könet till det en känner sig som. En person som kan definieras som transsexuell behöver inte ha genomgått en könskorrigering. En person vars kroppsliga och mentala kön stämmer överens brukar kallas för "CIS-person".

Transvestit - En person, kvinna eller man, som av någon anledning klär sig i det motsatta könets kläder. Anledningen kan vara en känsla av att en trivs med/blir glad av det, och behöver inte alls ha att göra med fetischism. Kan vara allt från ett litet attribut som traditionellt bärs av det motsatta könet, eller att klä om från topp till tå. Transvestiter klär om sig, medan Drag klär ut sig.

Drag King / Drag Queen - En person som i underhållande eller politiskt syfte överdriver den kvinnliga eller manliga könsrollen och drar den till det extrema. Ofta som en del av en show eller liknande. En person med kroppsligt kvinnligt kön kan också vara drag queen, genom att överdriva den kvinnliga könsnormen.

Intersexuell - En person som föds med tvetydiga könsorgan. Det är alltså svårt eller i vissa fall omöjligt att avgöra kroppsligt kön.

Intergender - En person som inte känner sig bekväm med att definiera sig som antingen kvinna eller man. Kan vara att hn definierar sig som ingetdera, någonstans emellan eller både och. Det här handlar om det mentala könet, och har inte att göra med det kroppsliga könet.

//Siv (af Edina & Siv)

Inga kommentarer: