onsdag 29 april 2009

RFSU och RFSL

RFSU = Riksförbundet För Sexuell Upplysning
RFSL = Riksförbundet För Homosexuellas, Bisexuellas och Transpersoners Rättigheter. (Skrevs från början ut: "Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande" därav S:et och L:et)

RFSU (www.rfsu.se)
Drog igång 1933 och arbetar för ett samhälle där människor inte utnyttjas eller diskrimineras sexuellt, utan där sexualiteten är en källa till glädje och njutning och är något positivt. Arbetet sker genom upplysning, utbildning och opinionsbildning. RFSU vill sprida en fördomsfri, bejakande och öppen syn på samlevnads- och sexualfrågor. MER SKÖNT SEX ÅT FOLKET alltså. Här handlar det om sex i allmänhet, inte fokuserat på HBT.

RFSL (www.rfsl.se)
Startade upp 1950 (vilket är tidigt för den här typen av organisation). Fokus ligger på att homosexuella, bisexuella och transpersoner ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som andra. Arbetet sker genom politisk påverkan, informationsarbete och sociala och stödjande verksamheter.

Deras hemsida är en bra källa till fakta. Jag hittar mycket som är intressant att läsa på hemsidan. Du kan läsa om HBT- fakta, lagar och rättigheter, HBT- hälsofrågor, studier kring homo- och bisexuellas sexvanor, andra undersökningar och vad som är på gång i HBT- världen.

Det finns också RFSL UNGDOM (www.rfslungdom.se)
Ungdomsförbundet som arbetar med både politisk påverkan och sociala aktiviteter för HBTQ- personer. Här är Sverige återigen långt fram.
Bildades 1999 som en avdelning under RFSL och blev eget förbund 2003. RFSL Ungdom jobbar för att alla människor skall ha samma rättigheter och slippa diskrimineras hemma, i skolan, på jobbet och överallt i samhället. Arbetet är fokuserat på att motverka heteronormen genom politisk och social verksamhet. Målgruppen är unga homo-, bisexuella, transpersoner och intersexuella.


(Blir lite frustrerad nu när jag skriver för att jag inte hittar åldersgränser för vad som räknas som ungdom inom RFSL. Kanske finns det ingen åldersgräns? Kanske står det på ett eller flera ställen jag missade. Jag vill minnas att i min ungdom så sades det att man var fick ta del av ungdomsaktiviteterna tills man blev 30.)

Tips från coachen: BLI MEDLEM. Stötta bra verksamhet samtidigt som du får möjlighet att delta på intressanta/roliga/framtidsförändrande/personligt utvecklande aktiviteter.
RFSL Ungdom 100kr/år
RFSL 300kr/år
RFSU 150kr/år

// Edina (af Edina & Siv)

Inga kommentarer: