torsdag 25 juni 2009

Bara Bröst

Dagens nyhet är definitivt att Malmö kommuns fritidsnämnd beslutat att kvinnor får bada med bara bröst!

Anledning till att det tagit ett beslut är att nätverket Bara Bröst, vid slutet av 2007 redan vill jag påstå, började besöka olika badhus och bada topless helt enkelt. På vissa badhus blev tjejer med bara bröst avvisade. (De deltog oxå bla i pride-praden och gick med bara bröst i den.)

Bara Brösts mål är att väcka debatt om de oskrivna sociala och kulturella regler som sexualiserar och diskriminerar kvinnokroppen. Och de har lyckats! Imponerande!

De har fått utstå mycket kritik från folk som inte förstår varför de inte ser att det är skillnad på kvinnor och mäns kroppar. Men det är det som är det fina med Bara Bröst, de går djupare än så och pekar på att det är skillnad för att vi gör skillnad på kropparna. De ifrågasätter varför kvinnor, men inte män, skall täcka sina bröst. Det finns även de som anser att Bara Brösts aktioner tar fokus från viktigare jämställdhetsfrågor, tex löneskillnader. Men jag tycker att alla som gör NÅGOT, gör en insats. Och Bara Bröst har ju verkligen lyckats, de har fått folket, media och politikerna att reagera. Det här är liksom en grupp tjejer som genom små handlingar satte något i rullning. Jag är grymt nyfiken på vad mer de kommer peta på och väcka till liv, för det här är påverkan när den är som bäst!

// Edina (af Edina & Siv)

1 kommentar:

Nelly sa...

Jag längtar verkligen efter att det sprider sig till fler ställen i landet. Vi behöver sådan förändring!