fredag 8 januari 2010

Juridik

Oj oj oj vad Siv och jag pluggar och ligger i de här dagarna. På onsdag är det tenta. Juridik. Hejja oss, vi är duktiga som attan.

Som litteratur har vi lagboken för 2009, men fint nog så har vi fått stryka delar av äktenskapsbalken i 2009års upplaga och gjort nya tillägg.. nämligen ersatt orden "man och kvinna" med "två personer".. IIISSSCCHHHKKK!! fina grejjer.

Nu ska jag berätta för er vad jag lärt mig. Det var först 1987 som samkönade par kunde vara sambor. Då skapades en homosexuell sambolag. 2003 gjorde man istället en gemensam sambolag där kön var oviktigt. Eller kön är ju viktigt.. för man är enligt lag inte sambo om man inte knullar. SANT.
1994 infördes registrerat partnerskap, ett sätt för samkönade par att omfattas av samma rättsverkningar som heterosexuellas äktenskap. Men inte adoption, artificiell insemination eller gemensam rättslig vårdnad om barn. Dock genom två steg, 2002 och 2005, har de undantagen tagits bort. Och 2009 fick vi alltså en gemensam äktenskapslag för alla sorters par och registrerat partnerskap kan man inte längre ingå alltså.

Jippi.

// Edinan

Inga kommentarer: